William Morris - Mästare på mönster!

Ingen har väl kunnat missa de oerhört vackra och sinnliga tapet och textilmönstren från William Morris? Hans mönster kan härledas tillbaka till 1800-talet, vilket ger dessa mönster ytterligare charm tycker jag. Mönstren passar oerhört bra in i olika inredningsstilar och blir en härlig färgklick i hemmet. Själv har jag Morristapeter i två rum här hemma, och snart i ett tredje. De ger ett ombonat och glatt intryck på samma gång och de ger verkligen rummet karaktär. 

William Morris föddes 1834 utanför London och dog år 1896, 62 år gammal. Under sin yrkeskarriär var han verksam inom konst, formgivning samt som författare. Han var en av förgrundsfigurerna i den brittiska Arts and Crafts-rörelsen som hade stor inverkan på hantverk, arkitektur, stadsplanering, trädgårdskonst och inredning i början av 1900-talet. En inverkan som nådde utanför Storbrittaniens gränser till USA och övriga Europa. Arts and Crafts var en motreaktion på den industralisering och massproducering som skett under 1800-talet. De ville återinföra gediget hantverk där konsumenterna skulle få vackra hållbara saker, och hantverkarna skulle känna stor tillfredsställelse och stolthet över sitt jobb. 

I Sverige har Arts and Crafts-rörelsen sannolikt påverkat och inspirerat bl a Carl och Karin Larsson och deras hem Sundborn, Ellen Key m. fl. Byggnader som lånat drag från rörelsen är t ex Masthuggskyrkan i Göteborg och Stockholms Stadshus. 

I slutet av 1850-talet träffade William Morris sin fru Jane då hon satt modell för honom. Tillsammans fick de två döttrar, Jane och Mary. 

 Fotot till vänster föreställer William Morris fru Jane och är taget år 1865 (26 år gammal). Bilden till höger är på William Morris, här 53 år gammal. Fotot togs år 1884 av fotografen Frederick Hollyer (Bilder från Wikipedia 2018).

 
År 1860, när William och Jane Morris flyttade in i sitt första hus, designade han sitt första tapetmönster Trellis (se bild nedan). Han tyckte att dåtiden tapeter var så mörka och murriga och ville skapa en ljusare och lättsammare tapet. Han inspirerades av sin egen trädgård i medeltidsstil. I mönstret syns klättrande rosor i en spaljé och fåglar. Trellis är idag åter i produktion och kan köpas från bla Engelska Tapetmagasinet och Byggnadsvårdsfabriken.


Bilden visar designen till tapetmönstret Trellis som är det första tapetmönstret William Morris formgav runt år 1862. 
(Bild från Wikipedia, 2018)

Och här är samma tapet, Trellis, fast i nyproduktion.
(Bild från Byggnadsvårdsbutiken.se)


Och resten är historia som man brukar säga. Idag säljs Morris tapeter och tyger av tygproducenten Sanderson & Sons som grundades 1860 i London. De tog över rättigheterna och mönsterskatten då Morris & Co upplöstes år 1940. Mönsterarkivet hanteras med varsam hand för att bevara den traditionella och älskade designen. Med dagens teknik är det dessutom möjligt att tillverka dessa fantastiska tapeter och tyger till ett rimligt pris så att de kan pryda och sprida glädje i många människors hem. Precis så som William Morris hade önskat!

Nedan följer ett axplock ur denna gigantiska mönsterskatt! 
 

Tapeten Pimpernell som designades år 1876 är ett av Morris bästa mönster som föreställer vilda blommor i ett spegelmönster. Tapeten sitter i matsalen i Kelmscott House i Hammersmith, huset där William Morris levde från 1878 till 1896 då han dog. Denna variant i dovt mörkbrun och dova toner i grönt, beige och rött.
(Bild från Engelska tapetmagasinet 2018)

Mönstret Strawberry Thief är ett av Morris mest kända mönster och designades ca 1883. Mönstret inspirerades av trastar som stal frukt från Morris trädgårdsland. 
(Bild från Engelska Tapetmagasinet 2018) 

 Tapeten Snakeshead som skapades 1876 och har mönster av Kungsängsliljor i beige kulör och, i detta utförande, med guldgul bakgrund. Denna tapet var en av William Morris favorittapeter.
(Bild från Engelska Tapetmagasinet 2018)


Lämna gärna en kommentar

Var vänlig notera, kommentarer måste bli godkända innan de visas