Paradisverkstaden - ett kreativt centrum på Öland

När jag påbörjade min resa mot att starta min e-handel var det en självklarhet att fråga Paradisverkstaden om jag fick sälja deras vackra ljuslyktor, vasar och andra fina saker. Jag blev jätteglad när de tackade ja!
Jag tilltalas av det organiska formspråket, hantverket och alla fantastiska färger som går att kombinera i fina stileben.  
Jag kände att de passade in i mitt sortiment eftersom formspråket känns tidlöst och klassiskt. Ett svenskt hantverk som passar in i de flesta stilar och står emot trender. En del av de ljuslyktor som jag har i mitt hem har jag haft i över tio år. Och de känns fortfarande lika vackra och självklara.Ett smörgåsbord av härliga färger och former som får vilken inredningsstil som helst att poppa ut och ge glädje! 


Allt började för över 50 år sedan när Olof Paradis var på skolbesök på Carl Malmstens konsthantverksskola på Öland. Eleverna satt och gjorde lergökar vilket fick ett starkt intryck på honom. Han förundrades av att man kunde skapa något så vackert av en lerklump. Några år senare började Olof på denna keramikutbildning. Där träffade han också sin blivande fru Eva som gick en annan utbildning inom textilformgivning och vävning. Det finns inga gränser för kreativiteten i Paradisverkstadens verkstad och Ateljé! Foto från Paradisverkstaden


Efter några år blev de föräldrar till Hannah och Moa och hittade dessutom en gård på Öland där de kunde bosätta sig och bygga upp en verkstad för deras keramik och vävkonst. Eva började så småningom att hjälpa Olof med dekoren på keramiken och där öppnades en helt ny värld för Eva. Till slut valde hon bort vävningen till förmån för keramiken. Och till denna dag, 42 år senare, har detta samarbete visat sig vara mycket framgångsrikt! Deras keramik lockar en stor kundkrets och säljs hos ett hundratal återförsäljare runtom i Sverige, bla a hos oss här på Mysfaktor
Fantastiska former och färger i en härlig kombination! Från vänster; Fröhus hög ljuslyka i Lindblomsgrön färg, Ägg i färgen körsbär fantasi grön, Fröhus låg ljuslykta i färgen vit. Och slutligen ett ljusfat, Relief i vit färg. 
Ännu fler fantastiska föremål från Paradisverkstaden som vi har i vår e-butik! Från vänster; en vacker skål, Relief i färgen vit, Fröhus låg ljuslykta i färgen Granat, Litet ljusfat Linje i färgen vit/salvia. Och slutligen ett ägg i färgen fantasi Krasse. 


Under 90-talet exploderade Evas färgskala och de ställde också ut sin keramik på NK och Svenskt Tenn. I samarbete med Millesgården gjordes den först gjutna kollektionen Fröhus som fortfarande är väldigt populär och har fröat av sig till många olika former och föremål. 


Eva Paradis med en stor variant av den fin vasen Relief Kronärtskocka. Här i verkstaden på Paradisverkstaden på Öland. Foto från Paradisverkstaden.

De numera vuxna barnen Hanna och Moa har fått vara med i deras föräldrars ateljé och verkstad sedan de var små, och är nu nästa generation som kommer ta över detta familjeföretag då Olof och Eva nu snart kommer lämna över till dem. Hanna har bl a tagit fram en kollektion med burkar och kärl i svulstiga former, och Moa har bl a utvecklat kollektionen Linje med det väldigt populära ljusfatet.
Hanna bor både i Stockholm och på Öland, medan Moa bor nära. Hennes sambo är också medarbetare på Paradisverkstaden och jobbar med glasyrer och brännugnarna. Moa märker att även hennes barn visar intresse för verkstaden och leran. Och vi får väl verkligen hoppas att även nästa generation Paradis vill syssla med detta så att detta fantastiska företag som förser oss med så mycket vackra inredningsdetaljer får finnas kvar länge länge till!

Om du har vägarna förbi Öland rekommenderar vi dig att åka dit och kika! Detta keramiska centrum står öppet för besökare året om. Här kan du få se hur tillverkningen går till samt njuta av annan inredning, vacker natur, samt en fika.


Hela familjen Paradis i tre generationer! Olof, Eva, Hanna och Moa med barn. Foto: tidningen Lantliv


Lämna gärna en kommentar

Var vänlig notera, kommentarer måste bli godkända innan de visas